Elementi i simbolika grba HNK Mesihovina

Grb HNK Mesihovina u sebi sadrži 6 elemenata od kojih svaki ima svoju simboliku.

 1. Naziv kluba HNK MESIHOVINA ispisan crvenom bojom.
 2. Godina osnutka 1974 ispisana plavom bojom.
 3. Kružnu trobojnicu crven-bijeli-plavi koja simbolizira našu pripadnost hrvatskom narodu.
 4. Stiliziranog sokola u letu u crvenoj boji koji simbolizira snagu.
 5. Zlatnu loptu koja simbolizira naše poimanje nogometa kao najsjajnijeg sporta.
 6. Hrvatski trolist kojim odajemo počast Hrvatskom domobranstvu i svima koji su pali za domovinu.
  O Hrvatskom domobranstvu:
  Hrvatsko domobranstvo kao regularna hrvatska oružana sila nastaje nakon Hrvatsko-ugarske nagodbe 1868. godine. Hrvatski domobrani su se iskazali u nizu bitaka na svim bojištima Prvoga svjetskoga rata.

  Hrvatsko domobranstvo je raspušteno 1918. za vrijeme Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a zatim privremeno obnovljeno od 1941. pa do kraja Drugog svjetskog rata kao regularna hrvatska vojska u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Desetci tisuća hrvatskih domobrana su ubijeni od strane jugokomunista u Bleiburškoj tragediji i na Križnim putevima nakon rata, a gotovo cjelokupni domobranski zapovjedni kadar je pogubljen.

  Domobranske postrojbe su ponovo ustrojene 24. prosinca 1991. u neovisnoj Republici Hrvatskoj kao dio Hrvatske vojske, a 3. studenoga 1992. kao posebni dio Hrvatskog vijeća obrane, oružane sile Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

  Oružane snage Republike Hrvatske od 2003. nemaju Domobranstvo kao dio ustroja čime je prekinuta stara tradicija časnog hrvatskog domobranstva.

  Kroz cijelu povijest časni hrvatski domobrani odlikovali su se hrabrošću, iznimnom vojničkom disciplinom, iskrenim hrvatskim domoljubljem i rodoljubljem. Jugoslavenska propaganda je cijelo vrijeme postojanja Jugoslavije domobrane ponižavala pokušavajući ih prikazati u upravo suprotnom svijetlu budući da je domobranstvo predstavljalo sve ono što je jugokomunistima smetalo, najčasniju i najsvjetliju stranicu hrvatske vojne povijesti.

  Hrvatsko domobranstvo je kroz povijest prošlo nekoliko ustrojbenih faza kroz nekoliko državnih tvorevina : – Kraljevsko hrvatsko domobranstvo (Austro-Ugarska) – Hrvatsko domobranstvo (Nezavisna Država Hrvatska) – Domobranstvo (HV) (Republika Hrvatska) – Domobranstvo (HVO) (Bosna i Hercegovina).

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s